Strona główna > Brzoskwinia Rakoniewicka

BRZOSKWINIA ZWYCZAJNA


Persica vulgaris

POCHODZENIE
Drzewo wywodzące się z rodziny różowatych. Pochodzi najprawdopodobniej z północno-wschodnich oraz środkowych Chin gdzie była uprawiana już 4 tysiące lat temu. Do Europy trafiła poprzez Persję. W starożytnym Rzymie rozpowszechniła się w I wieku n.e. W XVI wieku trafiła do Europy Północnej na Wyspy Brytyjskie.

MORFOLOGIA
POKRÓJ - drzewo osiągające w Polsce ok. 4m wysokości. Średnica korony może dorosnąć do 6m. System korzeniowy brzoskwiń jest rzadki, w ziemię wrasta ukośnie.
LIŚCIE - lancetowate, eliptyczne, o karbowanych lub ząbkowatych brzegach, błyszczące.
KWIATY - samopłodne, pięciokrotne, z licznymi pręcikami i słupkami. Brzoskwinia zwyczajna kwitnie w IV na różowo, jeszcze przed pojawieniem się liści.
OWOCE - mięsiste pestkowce (100-200g) o kulistym, lub kulisto-spłaszczonym kształcie. Ich pestka jest gruba, szorstka, z licznymi bruzdami i jamkami. Żółta, omszona skórka pokryta jest czerwonym, najczęściej rozmytym rumieńcem. Soczysty, jędrny miąższ może mieć barwę od kremowej po intensywnie żółtą. Zawiera on liczne składniki odżywcze: wodę, węglowodany, białka, witaminy (B1, B2, B6, C, E, beta-karoten) oraz minerały (sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, jod). Owoce działają delikatnie przeczyszczająco. Najczęściej spożywa się je na surowo, ale można również robić z nich pyszne przetwory: dżemy, kompoty, susze i inne. Wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast. Brzoskwinia, w zależności od odmiany, dojrzewa od VII-X.

WYMAGANIA
GLEBA - idealna jest gleba przepuszczalna, żyzna i ciepła, o pH 6,5-7,0. Brzoskwinia nie lubi ziem ciężkich, gliniastych lub torfiastych o wysokim poziomie wód gruntowych.
NASŁONECZNIENIE - stanowisko dla brzoskwiń musi być ciepłe, osłonięte od wiatru i słoneczne.
MROZOODPORNOŚĆ - w Polsce brzoskwinia nie jest rośliną w pełni mrozoodporną. W chłodniejszych rejonach kraju, w bardziej surowe zimy, mogą zdarzać się przemarznięcia. Jej pąki kwiatowe nie lubią wiosennych przymrozków.

PIELĘGNACJA
Brzoskwinię najlepiej jest sadzić przy parkanach, altanach, pergolach itp. miejscach. Osłony tego typu zapewniają jej ochronę przed mroźnym, zimowym wiatrem, a dodatkowo mogą ułatwić okręcenie jej na zimę słomą.
Brzoskwinię nawozimy tak samo jak inne gatunki drzew pestkowych. Idealne są tu nawozy organiczne (obornik, kompost) oraz nawozy mineralne azotowe, potasowe i fosforowe. Wymaga ona jednak dodatkowej dawki azotu, dlatego na przełomie V i VI nawozimy każde drzewo ok. 0,5kg saletry. W przypadku gleb kwaśnych, co 3-4 lata, powinno się stosować 3-6kg węglanu wapnia pod każde drzewko brzoskwini.
Żaden gatunek brzoskwini nie jest w 100% odporny na choroby. Drzewka mogą być opanowane przez kędzierzawkę lub szarą zgniliznę drzew pestkowych. Kędzierzawka powoduje skręcanie, czerwienienie i w końcu opadanie liści. Można ją bardzo łatwo zwalczyć stosując jednokrotny oprysk w okresie przedwiośnia (jeszcze przed nabrzmiewaniem i pękaniem pąków) 12% cieczą siarkowo-wapienną. Szarą zgniliznę drzew pestkowych leczy się 2% cieczą siarkowo-wapienną lub 0,7% cieczą bordoską. Oprysk przeprowadza się pierwszy raz tuż przed kwitnieniem, a drugi tuż po kwitnieniu brzoskwiń.
Brzoskwinie przycina się nie wcześniej niż na początku IV. Na młodym drzewku należy zostawić główny pęd przewodzący i 2-3 konary. Wzrost przewodnika i najwyższego konara hamuje się krótkim cięciem. Pozostałe konary skraca się bardzo mało, tak aby mogły rosnąć równomiernie z przewodnikiem, który w końcu (krótko przycinany) przestaje nim być, a zamienia się w jeden z konarów. W ten sposób tworzy nam się tzw. korona kotłowa. Cechuje ją pusty środek, dający równomierne oświetlenie liściom i owocom. Cięcie w kolejnych latach ma na celu usuwanie pędów kierujących się do wnętrza korony oraz tych, które mogłyby zacząć rosnąć silniej od innych.
Brzoskwinie przycinamy corocznie skracając do połowy wszystkie jej zeszłoroczne przyrosty. Starsze drzewka odmładzamy obcinając kilka starszych konarów. Zmuszamy w ten sposób brzoskwinię by wypuściła silniejsze przyrosty, na których wytworzą się kwiaty. Takie cięcie prześwietlające powinno dotyczyć każdej 2-3 letniej gałęzi ze słabszymi pędami.
Brzoskwinia posiada pędy normalnie owocujące oraz tzw. pozorne pędy owocowe. Te ostatnie należy krótko przyciąć powyżej drugiego oczka. Poznajemy je po tym, że spiczaste pąki wytwarzają liście, a kuliste - owoce.
Przy przycinaniu należy oczywiście pamiętać o usuwaniu pędów krzyżujących się, zbyt blisko siebie rosnących, chorych, słabych, rosnących zbyt blisko ziemi czy uschniętych.

CIEKAWOSTKI/UWAGI
Brzoskwinia zwyczajna w znacznej większości ujęć taksonomicznych zaliczana jest do rodzaju Prunus. Jej nazwa systematyczna to Prunus Persica. Natomiast wedle "Krytycznej listy roślin naczyniowych Polski" traktowana jest jako odrębny rodzaj: Persica vulgaris.
Rozróżniamy dwie odmiany brzoskwini: zwyczajną oraz nektarynkę, która różni się od tej pierwszej jedynie łysą skórką (dzięki brakowi meszka - łatwiej strawną).
Brzoskwinia wywodzi się z Chin, skąd trafiła do starożytnej Persji, a dalej, dzięki Aleksandrowi Wielkiemu do Grecji i Cesarstwa Rzymskiego. Wszędzie uznawano ją za niezwykłe drzewo. W Chinach rysunki tych owoców znajdowały się na ścianach świątyń. Można z tego wnioskować, iż otaczano je czcią. Jednak samo drzewo uznawano za przeklęte przez bogów. Bano się je ścinać. Stare, spróchniałe pnie palono, a ich popioły wrzucano do morza. W Rzymie na owoce brzoskwiń stać było tylko największych bogaczy gdyż osiągały zawrotne ceny. Istniał tam przesąd, że brzoskwinie sprowadzane z Persji są śmiertelnie trujące i dopiero przesadzone na żyzną ziemię Cesarstwa Rzymskiego uwalniają się od jadu.
W Japonii brzoskwiniowymi pestkami polerowano drewno.
W USA brzoskwinia jest kwiatem stanu Delaware, jej owoc stanu Południowa Karolina, natomiast stan Georgia nazywany jest "stanem brzoskwiniowym".
Z pestek brzoskwini robi się rzadki, jasno-żółty olejek, o lekkim migdałowym zapachu. Najczęściej wykorzystywany jest jako olej bazowy do masażu. Jest bogaty w białka i wolno jełczeje na powietrzu.
KONFITURY BRZOSKWINIOWO-ANANASOWE - 40 dag brzoskwiń wypestkować i pokroić w kostkę. 50 dag ananasa z puszki również pokroić na małe cząstki. Oba składniki połączyć ze sobą. Do tego dodać wyciśnięty sok i otartą skórkę z 2 pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać z 1kg cukru żelującego 1:1 i zostawić na 3-4 godziny pod przykryciem. Następnie gotować mieszając 4 minuty. Po zdjęciu z ognia można jeszcze dodać 2 łyżki jakiegoś owocowego likieru. Gorącymi konfiturami napełniać wyparzone słoiki.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
okres owocowaniaIX
nasłonecznieniestanowiska słoneczne
mrozoodpornośćdobra
przycinanietak
odczyn glebyzbliżony do obojętnego
wilgotność glebyumiarkowana
rodzaj glebypiaszczysto-gliniasta lub inna żyzna


GALERIA ZDJĘĆ

owoce Brzoskwini Rakoniewickiej


owoce Brzoskwini Rakoniewickiej


owoce Brzoskwini Rakoniewickiej


oferowane sadzonki

Inne moje krzewy:
Agrest bezkolcowy pienny
Agrest Hinnonmaki krzacz.
Agrest Hinnonmaki Rot pienny
Aronia
Berberys czerwony
Berberys zielony
Bez Czarny Haschberg
Bluszcz karboway
Bluszcz Pospolity
Brzoskwinia Dixired
Brzoskwinia Harnaś
Brzoskwinia Harrow Diamond
Brzoskwinia Inka
Brzoskwinia Rakoniewicka
Brzoskwinia Saturn
Budleja Fioletowa
Budleja różowa
Budleja Żółta
Bukszpan
Bukszpan 4-letni
Bukszpan formowany - drzewko
Bukszpan formowany dwie kule
Bukszpan formowany nr 2
Czereśnia Burlat
Czereśnia Lapins
Czereśnia Regina
Czereśnia Rivan
Czereśnia Summit
Czereśnia Sweetheart
Czereśnia Van
Czereśnia Vega
Dereń Biały
Dereń Jadalny szczepiony 160cm
Dereń Rozłogowy
Dyptam Jesionolistny
Dziurawiec Barwierski
Dziurawiec Hidcote
Forsycja
Forsycja Maluch
Glediczja Trójcierniowa
Głóg Paul's Scarlet
Grusza Chojuro
Grusza Generał Leclerc
Grusza Klapsa Faworytka
Grusza Klapsa Red Faworytka
Grusza Komisówka
Grusza Konferencja
Grusza Lukasówka
Guzikowiec Zachodni
Hakuro 100szt
Hortensja Annabelle
Hortensja Grandiflora
Hortensja Limelight
Hortensja Niebieska
Hortensja Pinky Winky
Irga pienna
Irga Pozioma
Irys Variegata
Jabłoń Ananas Berżenicki
Jabłoń Antonówka Zwykła
Jabłoń Cortland Wicki
Jabłoń Gorączka Złota
Jabłoń Grochówka
Jabłoń Koksa pomarań.
Jabłoń Kosztela
Jabłoń Kronselka
Jabłoń Ligol
Jabłoń Malinówka Oberlandzka
Jabłoń Papierówka
Jabłoń Szampion
Jabłoń Szara Reneta
Jabłoń Sztetyna zielona
Jabłoń Złota Reneta
Jabłoń Zorza
Jagoda Kamczacka Jolanta
Jarząb Szwedzki
Jarzębina Moravica
Jarzębogrusza
Jaśminowiec Panieński Pełny
Jaśminowiec Wonny
Jeżyna bezkolcowa
Juka Ogrodowa 3l
Juka Ogrodowa kopana
Kalikarpa
Kalina Buldeneż
Katalpa Surmia
Kielichowiec Wonny
Klon Faassen's Black
Klon Flamingo
Klon Jesionolistny żółty
Klon Odessanum
Kostrzewa Sina
Lawenda
Leszczyna Cosford
Leszczyna Czerwona
Leszczyna Kataloński
Leszczyna Webba Cenny
Ligustr
Lilak Meyera
Lilak Meyera pienny
Mahonia
Malina Jesienna
Migdałek Biały
Migdałek Biały Pienny
Migdałek Pienny
Migdałek Pienny mały
Migdałek różowy krzacz.
Morela Early Orange
Morela Sierena
Morela Somo
Morwa Czarna 150cm
Nektaryna Harco
Obiela
Oliwnik Wąskolistny
Orzech Włoski
Owoce Pigwowca 2,5-4cm
Owoce Pigwowca extra
Owoce Pigwy
Perukowiec Czerwony
Pęcherznica Czerwona
Pęcherznica Żółta
Pęcherznica Żółta pienna
Pięciornik Różowy
Pięciornik Żółty
Pigwa Gruszkowa
Pigwowiec Japoński
Pigwowiec Japoński 10szt
Piwonia jasnoróżowa
Piwonia różowa
Platan
Porzeczka biała (2 letnia)
Porzeczka biała pienna
Porzeczka Czarna
Porzeczka Czarna 10szt
Porzeczka Czarna Pienna
Porzeczka Czerwona
Porzeczka Czerwona pienna
Porzeczka Krwista
Porzeczkoagrest forma krzacz.
Porzeczkoagrest Josta na pniu
Rajska Jabłoń Ola
Rajska Jabłoń Royalty
Renkloda Althana
Renkloda Jerozolimka
Renkloda Ulena
Robinia Frisia
Robinia szczeciniasta
Róża angiels. herbac., parkowa
Róża Barbara
Róża Bonica
Róża Casanova
Róża Chopin
Róża czerwona mini
Róża czerwona pnąca
Róża Czerwona Wielkokwiatowa
Róża Double Delight
Róża Excelsa
Róża Herbaciana Parkowa
Róża Karpatia
Róża Kronerburg
Róża malinowa wielkokwiatowa
Róża Multiflora
Róża parkowa różowa
Róża pn. Hendel
Róża pn. miniaturowa różowa
Róża pn. niebieska wielkokwiat
Róża pnąca różowa
Róża pomarańczowa
Róża purpurowa
Róża Różowa Wielkokwiatowa
Róża Rugosa
Róża Rugosa pełna- szczepiona
Róża seledynowa
Róża żółta pnąca
Róża Żółta Wielkokwiatowa
Śliwa Pissardii
Śliwa President
Świdośliwa
Tamaryszek
Tawuła Crispa
Tawuła Goldflame
Tawuła Goldmound
Tawuła Grefsheim
Tawuła van Houtte
Tawułka Arendsa Biała
Tawułka Arendsa Czerwona
Tawułka Arendsa Jasno-róż.
Tawułka Arendsa Różowa
Trzmielina 'Emerald 'n' Gold'
Trzmielina Biało-Ziel
Trzmielina Blondy
Trzmielina żółto-ziel. pienna
Wawrzynek Wilczełyko
Weigela Biała
Weigela Bristol Ruby
Weigela Nana Purpurea
Weigela Nana Variegata
Weigela Styriaca
Weigela Styriaca pienna
Węgierka Wangenheima
Węgierka Zwykła
Wiąz Holenderski
Wiąz Variegata
Wiciokrzew Inga
Wiciokrzew Japoński marmurkowy
Wiciokrzew Pomorski
Wierzba Babilońska
Wierzba Hakuro
Wierzba Hakuro krzacz.
Wierzba Hakuro Pienna
Wierzba Integra
Wierzba Iwa
Wierzba Mandżurska
Wierzba Płacząca
Wierzba Płacząca 10szt
Wierzba Purpurowa
Wierzba Smocza
Winobluszcz Pięciolistkowy
Winobluszcz Trójklapowy
Winogron Fredonia
Winogron Iza Zaliwska
Winogron Swenson Red
Winorośl Chrupka Różowa
Wiśnia Groniasta Ujfehertoi
Wiśnia Lucyna
Wiśnia Łutówka
Wiśnia Łutówka 2 letnia
Wiśnia Nefris
Wiśnia Pandy
Złotlin
Złotokap 0,7-1m
Złotokap 100cm
Złotokap Alpejski
Żurawina Early Black
Żylistek Pink Pom-Pom
Żylistek Scabra
Żylistek Strawberry Fields